Verzorging van de olijfboom, wat wel en niet te doen qua snoeien?

TuinTuin

Het snoeien van een olijfboom (Olea europaea) in Nederland vereist specifieke aandacht, omdat het klimaat enigszins verschilt van de traditionele groeigebieden van olijfbomen in de mediterrane regio. Hier zijn enkele richtlijnen voor wat wel en niet te doen bij het snoeien van een olijfboom in Nederland:

Wat te doen:

 1. Lente is het beste moment: Het meest geschikte moment om een olijfboom te snoeien is in de late winter tot het vroege voorjaar, bij voorkeur in februari of maart. Dit is voordat de nieuwe groei begint, maar na de kans op strenge vorst.
 2. Verwijder dode of beschadigde takken: Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken. Dit verbetert de luchtcirculatie en vermindert de kans op ziekten.
 3. Beperk de grootte: Olijfbomen groeien langzaam, dus overdrijf het snoeien niet. Beperk de grootte van de boom door overtollige takken en scheuten te verwijderen, vooral als de boom te groot wordt voor je tuin.
 4. Open het midden van de boom: Creƫer een open middenstructuur door takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen te verwijderen. Dit bevordert een betere luchtcirculatie en zonlichtpenetratie.
 5. Behoud de natuurlijke vorm: Olijfbomen hebben een karakteristieke en mooie vorm. Probeer de natuurlijke uitstraling van de boom te behouden tijdens het snoeien, vermijd te rigoureuze vormsnoei.
 6. Snoei geleidelijk: Als je de grootte van de olijfboom wilt beperken, snoei dan geleidelijk over meerdere jaren om te voorkomen dat de boom te veel stress ervaart.

Wat niet te doen:

 1. Vermijd snoeien in de herfst of winter: Het is het beste om olijfbomen niet in de herfst of winter te snoeien, omdat de koude temperaturen en vorstschade kunnen veroorzaken.
 2. Niet te rigoureus snoeien: Het te rigoureus snoeien van een olijfboom kan de gezondheid van de boom schaden en de groei belemmeren. Het kan ook leiden tot te veel stress en verminderde opbrengst van olijven.
 3. Niet snoeien bij extreem heet weer: Vermijd snoeien tijdens zeer hete zomermaanden, omdat dit kan leiden tot uitdroging van de boom en verzwakte takken.
 4. Laat niet te veel takken in het midden kruisen: Te veel takken die elkaar in het midden van de boom kruisen, kunnen de luchtcirculatie belemmeren en schimmelgroei bevorderen. Verwijder overtollige takken om een open middenstructuur te behouden.
 5. Gebruik geen zware snoeitechnieken: Gebruik geen zware snoeitechnieken zoals toppen of ontbladeren, omdat dit de groei van nieuwe scheuten kan stimuleren die mogelijk gevoelig zijn voor koude schade.

Snoeigereedschap kopen? Kijk snel!

Onthoud dat snoeien een kunst is en dat het belangrijk is om voorzichtig en bedachtzaam te werk te gaan om de gezondheid en schoonheid van je olijfboom te behouden. Als je twijfelt over hoe je moet snoeien, overweeg dan om advies in te winnen bij een professionele tuinman of snoeispecialist met ervaring in het verzorgen van olijfbomen in Nederlandse klimaten.

TuinTuin