Hoe onderhoud je een gezonde olijfboom?

TuinTuin

Hier zijn wat eenvoudige tips over wat je wel en niet moet doen als het gaat om bemesting en snoeien van een olijfboom in Nederland, zonder al teveel poespas:

Bemesting:

Wat je WEL moet doen:

  1. Geef je olijfboom de juiste voeding: Olijfbomen hebben specifieke voedingsbehoeften. Gebruik een meststof met een lage stikstofinhoud en een hogere concentratie fosfor en kalium. Kijk naar een meststof die speciaal is ontworpen voor olijfbomen. Klik hier voor het kopen van voeding voor mediterrane planten.
  2. Meststoffen toedienen in het voorjaar: Voeg de meststof toe in het voorjaar, wanneer de boom begint te groeien na de winter. Dit helpt de boom om nieuwe scheuten en bloemen te ontwikkelen. Klik hier voor voor mestmiddelen voor je olijfboom.
  3. Bodemtesten uitvoeren: Doe af en toe bodemtesten om te zien of je olijfboom tekorten heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Op basis van de testresultaten kun je gerichter bemesten.

Wat je NIET moet doen:

  1. Overbemesten: Te veel mest kan schadelijk zijn. Het kan leiden tot overmatige groei van bladeren en scheuten ten koste van de olijfproductie. Houd je aan de aanbevolen doseringen.
  2. Meststoffen toedienen in de herfst of winter: Stop met bemesten wanneer de herfst aanbreekt, zodat de olijfboom zich kan voorbereiden op de winter.

Snoeien:

Wat je WEL moet doen:

  1. Snoei in het vroege voorjaar: De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Snoei dode, beschadigde of zieke takken weg.
  2. Open de kroon: Om voldoende zonlicht te laten doordringen, snoei de binnenste takken om de kroon open te houden. Dit bevordert een goede luchtcirculatie en helpt schimmelziekten te voorkomen.
  3. Verwijder lage takken: Snoei takken die laag bij de grond groeien om de stam vrij te houden van vocht en schimmel.

Wat je NIET moet doen:

  1. Snoei in de late herfst of winter: Vermijd het snoeien van je olijfboom in de late herfst of winter, omdat dit de nieuwe groei kan beschadigen voordat deze de kans heeft gehad om te verharden.
  2. Te veel snoeien: Ga niet overboord met snoeien. Olijfbomen kunnen een beetje wildgroei verdragen, en te rigoureus snoeien kan de olijfproductie verminderen.

Dus, kort gezegd, geef je olijfboom de juiste meststof in het voorjaar, wees zuinig met bemesting, en snoei verstandig in het vroege voorjaar om een gezonde, gelukkige olijfboom in Nederland te hebben. En onthoud, olijfbomen hebben misschien een beetje extra aandacht nodig vanwege het Nederlandse klimaat, maar het kan absoluut de moeite waard zijn!

Olijfboom snoeien:

Olijfbomen kun je een groot deel van het jaar snoeien in de gewenste vorm.

Lente

De olijfbomen gaan nu weer langzaam uitlopen, je kunt eventueel wat voeding voor mediterrane bomen en/of wat extra kalk bij de kluit gooien. Ook kun je de boom zo langzaam weer beginnen te snoeien als de vorm je niet bevalt.

Zomer

Alleen bij extreme droogte kunt u de olijfboom wat extra water geven, let wel op dat een olijfboom niet van natte voeten houdt! Zorg daarom altijd dat het water in de pot weg kan!

Herfst

Bij extreme regenval kunt u nog even extra goed nakijken of de kluit van de boom niet te nat blijft. U kunt er ook voor kiezen om de boom onder een overkapping of op een lichte plek in de schuur te zetten. Veel mensen denken dat kou de grootste vijand is voor olijfbomen echter hebben de bomen een nog veel grotere hekel aan harde wind. Zorg er daarom altijd voor dat de bomen zoveel mogelijk uit de wind staan, zeker in de herfst en winter!

Winter

Een normale Nederlandse winter is voor de olijfbomen geen enkel probleem, mocht het echter een langere periode kouder zijn dan -7 dan raden wij aan om de stam van uw olijfboom in te pakken. Ook zijn er speciale boomhoezen die u om de boom heen kunt doen. Zorg ervoor dat de boom niet teveel op de wind staat en dat de kluit niet te nat blijft (extra belangrijk om hierop te letten bij nachtvorst). De favoriete standplaats voor een olijfboom in de winter is onder de overkapping of in een lichte schuur of kas, let dan wel op dat u zo nu en dan even een scheutje water bij de boom gooit aangezien hij daar geen regenwater zal krijgen.

TuinTuin