Inpotten van een olijfboom

TuinTuin

Bij het inpotten van een olijfboom zijn er enkele belangrijke stappen en overwegingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat de boom goed gedijt. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies de juiste pot:
  Kies een pot die groot genoeg is om de wortels van de olijfboom comfortabel te huisvesten, met voldoende ruimte voor groei. Zorg ervoor dat de pot gaten heeft aan de onderkant voor drainage om te voorkomen dat water zich ophoopt.
 2. Kwalitatieve potgrond:
  Gebruik een goede kwaliteit potgrond die goed doorlatend is en specifiek geschikt is voor olijfbomen. Dit helpt bij de afwatering en voorkomt dat de wortels te nat blijven.
 3. Zorg voor drainage:
  Leg een laag grind of kleikorrels op de bodem van de pot voordat je de potgrond toevoegt. Dit verbetert de drainage en voorkomt wortelrot.
 4. Verpot indien nodig:
  Als je een olijfboom koopt die al in een pot is gekweekt, kan het nodig zijn om hem te verpotten als de pot te klein is. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.
 5. Plaatsing van de boom:
  Zorg ervoor dat de olijfboom dezelfde diepte heeft in de nieuwe pot als hij had in de oude pot. De bovenkant van de wortels moet net onder het oppervlak van de potgrond liggen.
 6. Water geven:
  Geef de olijfboom na het verpotten royaal water om de wortels te hydrateren. Houd de grond vochtig, maar vermijd overmatig water geven, want olijfbomen houden niet van natte voeten.
 7. Bemesting:
  Voeg langzaam vrijkomende meststof toe aan de potgrond om de boom van voedingsstoffen te voorzien gedurende het groeiseizoen.
  Klik hier voor Grond & Bemesting
 8. Plaatsing van de pot:
  Plaats de pot op een zonnige en beschutte locatie, bij voorkeur in de buurt van een zonnige muur of op een beschut terras. Olijfbomen hebben veel zonlicht nodig.
 9. Snoeien:
  Als de olijfboom te groot wordt voor de pot, overweeg dan periodiek snoeien om de grootte onder controle te houden.
 10. Overwintering:
  Olijfbomen in potten zijn gevoeliger voor vorst. Overweeg om de pot tijdens de winter naar een beschutte, vorstvrije locatie te verplaatsen.

Het goed inpotten en verzorgen van een olijfboom is essentieel om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en goed groeit, vooral in koudere klimaten zoals Nederland. Regelmatige aandacht voor water geven, bemesten en snoeien zal helpen om de boom te laten gedijen.

TuinTuin