Verzorging van de olijfboom

Verzorging van de olijfbomen
Allereerst willen wij benadrukken dat een olijfboom veel sterker en makkelijker in onderhoud is dan de meeste mensen denken.

Het is niet voor niets dat je bomen in de natuur kunt vinden van vele tientallen tot honderden jaren oud.

Als de weersomstandigheden ‘normaal’ zijn heeft u bijna geen omkijken naar deze prachtige bomen maar om er voor te zorgen dat u de meest optimale verzorging aan deze boom kunt geven hebben wij hier toch enkele tips voor u:

Olijfboom overpotten:
Zorg ervoor dat het water altijd weg kan, neem dus een pot met een gat (of gaatjes) in de onderkant.

Doe eerst een laag met Hydro korrels of steentjes in de pot zodat het water altijd weg kan en de kluit niet te nat wordt.

Vul de pot verder op met (mediterrane) potgrond tot zo’n 5cm onder de rand, ter decoratie en om onkruid te voorkomen kunt ook nog wat houtsnippers of steentjes als bovenste laag doen.

Olijfbomen in de volle grond:
Zorg ervoor dat u een ruim en voldoende diep gat graaft zodat de boom aan alle kanten zo’n 20cm over heeft.

Ook hier kunt het beste beginnen met een laag van steentjes of Hydro korrels van zo’n 5 a 10cm dik, daaroverheen gooit u wat (mediterrane) potgrond totdat de boomkluit net iets boven de grond uitkomt.  Zo zorgt u ervoor dat er bij een flinke regenbui geen water op de kluit blijft staan en dat het water aan de onderkant makkelijk weg kan lopen via de steentjes of korrels.

Snoeien:
Olijfbomen kunt u het hele jaar door snoeien in de gewenste vorm.

Lente

De olijfbomen gaan nu weer langzaam uitlopen, u kunt eventueel wat voeding voor mediterrane bomen en/of wat extra kalk bij de kluit gooien. Ook kunt u de boom zo langzaam weer beginnen te snoeien als de vorm u niet bevalt.

Zomer

Alleen bij extreme droogte kunt u de olijfboom wat extra water geven, let wel op dat een olijfboom niet van natte voeten houdt! Zorg daarom altijd dat het water in de pot weg kan!

Herfst

Bij extreme regenval kunt u nog even extra goed nakijken of de kluit van de boom niet te nat blijft. U kunt er ook voor kiezen om de boom onder een overkapping of op een lichte plek in de schuur te zetten.

Veel mensen denken dat kou de grootste vijand is voor olijfbomen echter hebben de bomen een nog veel grotere hekel aan harde wind.

Zorg er daarom altijd voor dat de bomen zoveel mogelijk uit de wind staan, zeker in de herfst en winter!

Winter

Een normale Nederlandse winter is voor de olijfbomen geen enkel probleem, mocht het echter een langere periode kouder zijn dan -7 dan raden wij aan om de stam van uw olijfboom in te pakken. Ook zijn er speciale boomhoezen die u om de boom heen kunt doen.

Zorg ervoor dat de boom niet teveel op de wind staat en dat de kluit niet te nat blijft (extra belangrijk om hierop te letten bij nachtvorst). De favoriete standplaats voor een olijfboom in de winter is onder de overkapping of in een lichte schuur of kas, let dan wel op dat u zo nu en dan even een scheutje water bij de boom gooit aangezien hij daar geen hemelwater zal krijgen.